(GLIDING ) یا (پلانور)
هواپیماهایی را که بدون استفاده از انرژی موتور به پرواز در می آیند ، گلایدر می نامند . بالهای این هواپیما بلندتر و باریکتر از هواپیمای معمولی است که نیروی "برا "ی بیشتری را تولید می کند .

گلایدرها را به کمک اتومبیل یا یک هواپیمای یدک کش به پرواز در می آورند. زمانی که گلایدر به حد کافی اوج می گیرد آن را رها می کنند. گلایدرها با استفاده از نیروی باد ، در هوا می مانند و آرام آرام از ارتفاع آنها کاسته می شود. اگر سرعت باد با سرعت کاهش ارتفاع گلایدر یکسان باشد ، گلایدر در ارتفاع ثابتی قرار خواهد گرفت ، و وقتی سرعت بیشتر می شود ، ارتفاع گلایدر افزایش می یابد .

در اندیشه طراحی بالهای گلایدر ، بزرگ و وسیع بودن بالها ، امکان قدرت بیشتری را در صعود ، به این دستگاه می دهد. ماندن در فضا و حرکت در هوا ، توسط فیلترهایی انجام می شود که وضعیت آنها بر روی بالها ، در حفظ تعادل و حرکت هواپیما کمک کرده ، و وجود فیلترهای زیر بالها و نیز نوع طراحی آنها ، باعث اوج گرفتن این هواپیمای بی موتور می شود. بدین ترتیب هواپیمای بی موتور در هوا مانده و می تواند به جلو حرکت نموده و به راحتی فرود آید . کابین خلبان گلایدر میتواند یک نفره یا دو نفره باشد. در کابین خلبان ، دسته اوج گیری برای هدایت هواپیمای گلایدر در مواقع وزش باد ، و ابزار تغییر سرعت و نیز ترمز برای کنترول سرعت و همچنین انجام مرحله فرود وجود دارد. علاوه برآن ، در این نوع هواپیماها دستگاه مخابرایتی هم برای برقراری تماس با زمین ، پیش بینی شده است .

عکس فوق: گلایدر گلیسر - دیرکس دی‌جی-۸۰۸ ، یک گلایدر تک‌سرنشین که از جنس فایبر گلاس در حال پرواز ، بر فراز دریاچه سِر پونسون در آلپ فرانسه است .

ابزار فرود برای گلایدرها شامل یک چرخ که زیر کابین خلبان نصب شده است و در عقب دم گلایدر چرخ کوچکی وجود دارد که از آسیب دیدن دم آن در هنگامی که روی زمین متوقف است ، جلوگیری ‌کند .

در سال ۱۸۵۳اولین هواپیمای بدون موتور با یک سر نشین به پرواز درآمد و تنها توانست طول یک دره را پرواز کند. گلایدر های امروزی میتوانند بسیار بیشتر از این مسافت پرواز کنند. در سال ۱۹۸۶ یک هواپیمای گلایدر توانست بر فراز کالیفرنیا تا ارتفاع ۱۱۵۰۰ متری از سطح زمین اوج بگیرد .

در ایران نیز به عنوان گامی موفق در تجلی استفاده از منابع داخلی در صنعت هوافضای کشور ، گلايدر آوا-101 جهت باشگاه های ورزشی و مصارف تفريحی توسط صنایع هوایی کشورمان طراحی و ساخته شده است که دارای ساختاری زيبا ، کابين راحت بصورت دو نفره پشت سر هم با کيفيت کاری بالا و بیصدا می باشد .

آوا –101 مطابق استانداردهای بين المللی JAR-22 در رده خدماتی چند منظوره و از مواد مرکب با حاشيه بالا ساخته شده ، براحتی قابل حمل بوده و به سرعت مونتاژ می گردد .

کابين دارای فضای کافی و پدالها قابل تنظيم است و کاناپی با ديوارهای کوتاه کابين و صفحات آلات دقيق مجزا ضمن ايجاد ديد عالی برای هر دو خلبان باعث سهولت در ورود و خروج می شود .

آلات دقيق طوری جاسازی شده اند که براحتی قابل رويت باشند و سيستم تهويه هوای آزاد برای هر دو خلبان در نظر گرفته شده است .

گواهينامه نوع در خردادماه 1376 و تاييديه تشکيلات توليد در اسفندماه 1378 توسط صنایع هوایی ایران دريافت شده است .

مشخصات گلایدر آوا–101 تولید کشورمان به شرح ذیل می باشد:

8.35 m طول کل    
m17 طول بال  
1.7 m ارتفاع کل 
-2.6+5.3 ضرايب بار 
 420kg وزن خالی
18 m2 مساحت بال 
600 kg بيشترين وزن  
 16 نسبت منظری 
 23-33 kg/m2 محدوده بار بال 
 245 km/h حداکثر سرعت 
0.7 m/s حداقل نرخ نزول
70 km/h 45 kts سرعت واماندگی
135 km/h بيشترين سرعت پرواز با وينچ  
35 بيشترين L/D در سرعت واماندگی
175 km/h بيشترين سرعت کشيدن با هواپيما  

                                      

8775  111  0916
در صورت هرگونه سوال می توانيد با شماره فوق تماس حاصل فرموده و يا از طريق لينک زير سوال خود را مطرح فرماييد

ارتباط با ما

همچنین بخوانید :